Окупанти знову вдарили по "Джерелу нейтронів" у Харкові

Окупанти знову вдарили по "Джерелу нейтронів" у Харкові. || Фото архівне: Держінспекція ядерного регулювання

Російські військові сьогодні, 25 червня, вкотре обстріляли ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів» у П'ятихатках.

Попередньо постраждали будівлі та інфраструктура промислового майданчика, повідомили в Держінспекції ядерного регулювання України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За інформацією Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), зокрема, пошкоджено:

"Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання для ідентифікації всіх пошкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів. Поки що ситуація на ЯПУ «Джерело нейтронів» така: ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює стан ЯВУ «Джерело нейтронів», продовжує роботу з усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки. Однак ця його робота ускладнена, а іноді й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчика. Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє", - розповіли в Держінспекції.

Вимірювання дозиметром показали, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» у межах норми.

Нагадаємо, що з початку відкритої агресії проти України територія інституту, на якій розташована ЯПУ «Джерело нейтронів», постійно обстрілюється і бомбардується з боку російських військ. Інфраструктурі інституту вже завдано катастрофічних збитків. Під обстріл потрапила і безпосередньо ЯПУ «Джерело нейтронів» та отримали значні пошкодження будівлі інституту.

Існує ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів» через обстріли з боку Російської Федерації, що може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки.

"В черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та обстрілів майданчика може призвести до важких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", - заявили в Держінспекції.

Последние новости