Харківський сурок Тимко передбачив, коли чекати на весну

Харківський байбак Тимко передбачив, коли чекати на весну. || Фото: Об'єктив

Сьогодні, 2 лютого, бабак Тимко ІІІ з Харківської області побачив свою тінь. За традицією, це означає, що зима триватиме щонайменше шість тижнів – до середини березня.

Прогноз бабака переклав для людей його охоронець – співробітник біологічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна Володимир Ронкін, передає "Об'єктив".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Весна настане за шість тижнів", - оголосив Ронкін, після того, як гризуна дістали з будиночка.

Традиційно харківського бабака просять також зробити додатковий прогноз, відповідаючи на одне з питань, що цікавлять суспільство. Цього року віщуна запитали про насущне – про врожай. Визначаючи, що вродить цього року в Україні, Тимко вибрав буряки.

На Харківщині бабаки «прогнозують» погоду з 2004 року. Якщо день похмурий - баба не бачить свою тінь, це означає, що весна буде рання. Якщо світить сонце і баба бачить свою тінь, зима триватиме ще мінімум шість тижнів, тобто до середини березня.

Почесну місію віщуна за всі роки виконували три гризуни: Тимко, Тимко II, а з 2018 року – Тимко III.

2 лютого 2022 року бабак передбачив ранню, але холодну весну, а також порекомендував "заїдати" стрес салом із часником. Тоді стало відомо, що обраниця Тимка померла від хвороби, нову дружину планували шукати не лише в Україні, а й за кордоном. Проте війна порушила ці плани. Поки Тимко й досі без пари. Крім того, через перенесений стрес від російських обстрілів бабак схуд. Але здібності до прогнозу погоди не втратив.

Разом з іншими 14 бабами Тимко ІІІ півроку провів в окупації на біостанції Каразинського університету в селі Нестерівка Куп'янського району, проте тварини не голодували, бо корм їм закупили заздалегідь і навіть дали потомство.

Традиція запитувати у байбака прогноз весни стала популярною у Харкові після виходу 1993 року фільму про святкування Дня бабака в американському містечку Панксатоні з Біллом Мюрреєм у головній ролі.

 

Последние новости