Фейки від ІІ: військові закликають не вестись на емоційні повідомлення

Фейки від ІІ: військові закликають не вестись на емоційні повідомлення. || Фото: АрміяINFORM

Штучний інтелект допомагає ворогові штампувати фейки. В українському сегменті соцмереж поширюється велика кількість повідомлень, що містять фото за явними ознаками генерації штучним інтелектом нібито українських військових.

Ознаками підробки найчастіше є або додаткові пальці, або нетипові шеврони, або несправжня зброя чи одностроя, повідомили у ОТГ "Харків.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Такі дописи містять заклики привітати вподобайками чи то з днем народження, чи то з весіллям, чи помолитися, бо зараз на певній ділянці фронту важко. Також є схожі дописи про врятованих після обстрілів тварин, дітей або літніх людей, про матерів, у яких забирають на війну синів тощо.

"Чому українці масово поширюють такий контент? Бо він добряче тисне на емоції. Саме емоцією є те оманливе відчуття, що, поширивши малюнок, ми чимось комусь допоможемо. Мета таких публікацій — заохотити людей відреагувати. Таким чином ці світлини отримують тисячі взаємодій від реальних користувачів, що сприяє швидкому просуванню сторінок, на яких вони розміщуються. А ворог отримує майданчик для просування небезпечних для України наративів. Адже йому дуже вигідно, аби українці впадали у роль жертви. Аби поширювали панічні настрої. Аби сприймали власну армію жертвами. Адже жертви не борються", - йдеться у повідомленні ОТГ "Харків".

Загроза таких повідомлень полягає в тому, що вони можуть використовуватися для шахрайства, адже часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати.

Крім того, вигадані, намальовані військові чи поранені діти нівелюють справжніх військовослужбовців чи поранених дітей, дають підстави ворогові звинувачувати нашу країну в брехні.

"Зараз вже і компанія OpenAI, розробник ChatGPT, застерігає, що мережею поширюється фейковий політичний контент, створений інструментами ІІ. І стосується він не лише російсько-української війни, а й виборів у США, подій навколо Ізраїлю, Тайваню, Північної та Південної Кореї. Зокрема, було зірвано іранську пропагандистську операцію з підробленими англомовними новинними сайтами, які нібито відображали різні політичні позиції американців.
Тому слід постійно дотримуватися інформаційної гігієни у мережі та у жодному разі не піддаватися на емоційні маніпуляції", - застерігають військові.

 

Последние новости