Оперний театр у Харкові відкрив віртуальний музей

Оперний театр у Харкові відкрив віртуальний музей. || Фото: kharkivopera-museum.com

Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка відкрив перший в Україні віртуальний музей оперного театру. Проект має убезпечити архівну колекцію ХНАТОБ та інших національних партнерів від пошкодження та знищення внаслідок постійних обстрілів. "Попасти" в музей можна через сайт театру.

На першому етапі роботи над проектом цього року віртуальна галерея налічуватиме близько 6 тисяч експонатів. Це ескізи декорацій, оригінальні костюми вистав театру різних часів, афіші, фотографії, програми. Про це повідомляється на сайті театру.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"У співпраці з музейними працівниками Києва та Харкова йде робота над каталогізацією найцінніших експонатів, проводиться кваліфікована атрибуція архівних матеріалів та їхня диджиталізація. Все це робиться для того, щоб убезпечити і сам театр, і художню спільноту від втрати інформації про розвиток української музично-театральної культури", - кажуть у ХНАТОБ.

Команда проекту працювала над ним понад рік: переговори з музеями та колекціонерами, робота в архівах, відбір експонатів, їх фотографування, сканування, ретушування, опис, каталогізація.

"Особливу увагу в цифровій колекції буде приділено саме національним операм та балетам. Адже деякі всеукраїнські, а іноді й світові прем’єри творів українських композиторів відбулися саме в Харкові (приміром, опера “Тарас Бульба” М. Лисенка, перший український балет “Пан Каньовський” М. Вериківського та ін.). Творам українських митців буде присвячена спеціальна віртуальна екскурсія, яка віддзеркалить шлях театру від використання колоніальної музичної спадщини до створення істинно національного мистецького продукту. Також будуть представлені твори європейських композиторів, а також митців із Азербайджана, Арменії, Грузії та інших країн. Виявлення низки найважливіших для колективу подій важливо зробити ще й тому, що вже невдовзі, 2025 року, наш театр – Перший український театр опери та балету – відзначає 100-річчя заснування, 150-ліття появи у місті постійних оперних антреприз та 245-річчя першої у місті музично-театральної постановки", - розповіли у театрі.

Довідка Vgorode. Організатори проекту віртуального музею: Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка/Схід Опера за фінансової підтримки Українського культурного фонду та у партнерстві з Харківським художнім музеєм, Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України та Харківською спеціалізованою музично-театральною бібліотекою.

Последние новости