Харківська СБУ затримала "крота", який зливав російській розвідці дані про ЗСУ

Харківська СБУ затримала "крота", який зливав російській розвідці дані про ЗСУ. || Фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідування затримали агента російського ГРУ. За даними силовиків, 48-річний лісник, прикриваючись своєю посадою, шпигував за захисниками Харкова.

Підозрюваний – майстер лісу Південного лісництва ДП "Харківська науково-дослідна станція".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповіли у СБУ, для збору розвідданих фігурант під виглядом робочих об'їздів території державного лісгоспу фіксував локації підрозділів ЗСУ. Задокументовано, як під час розвідувальних вилазок він приховано стежив за блокпостами та укріпрайонами українських захисників. Крім координат військових об'єктів, він додатково намагався встановити орієнтовну кількість особового складу та види озброєнь. Отримані відомості зловмисник наносив на гугл-картки для підготовки звіту російській спецслужбі.

Чоловік також пішки обходив Харків та фіксував позиції українських військових та техніки. Крім того, у своєї матері, яка проживає в селі Руські Тишки, розташовані неподалік Харкова, він "в темну" випитував інформацію про дислокацію ЗСУ та загальну обстановку в населеному пункті. Надалі фото та текстові дані він надсилав представнику Росії.

Чоловіка затримали 26 серпня 2024 року.

"Контррозвідники СБУ завчасно викрили фігуранта, поетапно задокументували його злочинні дії та спільно з ДБР затримали у власному будинку. Одночасно було проведено комплексні заходи щодо забезпечення позицій ЗСУ", - кажуть у СБУ.

"Гроші за роботу на ворога фігурант здобути не встиг", - розповіли в обласній прокуратурі.

За даними силовиків, агент комунікував з окупантами через свого знайомого, який на початку повномасштабної війни виїхав до Росії та пішов на співпрацю з РФ. Діяльність "зв'язкового" координував кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил РФ (відомішого як ГРУ). Для комунікації з агентом використали анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуку у нього вилучено мобільний телефон на місці злочину його розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Слідчі повідомили затриманого про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Ленінський районний суд Харкова задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави строком на 60 діб – до 24 жовтня 2024 року включно.

Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Последние новости