Як харків'яни можуть "підлікувати нерви" безкоштовно

Як харків'яни можуть "підлікувати нерви" безкоштовно. || Ілюстрація: freepik.com/stockking

Препарати проти розладу психіки та поведінки, а також проти епілепсії входять до програми "Доступні ліки". Маючи на руках рецепт від лікаря, в аптеці їх можна отримати безкоштовно або з частковою доплатою.

Про це повідомили у Національній службі здоров'я України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними НСЗУ, 1560 пацієнтів отримали цього року ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою "Доступні ліки" у Харківській області. А загалом в Україні 2024 року їх одержали понад 32 тисячі українців.

Такі медикаменти необхідні пацієнтам з: шизофренією, шизотиповими станами та маревневими розладами; розладами настрою (афективними розладами); невротичними станами, пов'язаними зі стресом та соматоформними розладами.

"Українці, які мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою "Доступні ліки" безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми реімбурсації входить 65 торгових назв таких препаратів. З них 23 – безоплатні, решта – з часткової доплатою. Потрібно тільки отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, що має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торговельною назвою, а за діючою речовиною", – каже Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою "Доступні ліки", входять медикаменти з такими діючими речовинами:

  1. Фенобарбітал (Phenobarbital)
  2. Леветирацетам (Levetiracetam)
  3. Хлорпромазин (Сhlorpromazine)
  4. Оланзапін (Olanzapine)
  5. Кветіапін (Quetiapine)
  6. Аріпіпразол (Aripiprazole)
  7. Діазепам (Diazepam)
  8. Пароксетин (Paroxetine)
  9. Сертралін (Sertraline)
  10. Есциталопрам (Escitalopram)

"Отримати ці ліки можна більш ніж у 920 аптеках та аптечних пунктах Харківської області. У 2023 році в Харківській області за програмою "Доступні ліки" препарати цієї категорії отримали 1726 пацієнтів, у 2024-му – 1560", – поінформувала директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Щоб отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії за програмою "Доступні ліки", пацієнту необхідно:

  1. Звернутися до лікаря-психіатра, який складає план лікування та випише рецепт на препарати за програмою "Доступні ліки". При епілепсії слід звернутися до невролога або психіатра. Лікар випише електронний рецепт. Якщо медичний заклад знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, можлива виписка з паперового рецепту. За наступними рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, який раніше склав лікар-фахівець.
  2. З рецептом – звернутися до аптеки, що має договір із НСЗУ. Дізнатися це можна за наклейкою "Тут є "Доступні ліки"" на фасаді аптеки, або запитавши працівника.
  3. Аптекар після пред'явлення рецепту пропонує ліки, що містить потрібну діючу речовину і повідомляє, який препарат є безоплатним, а за який потрібна доплата.

Термін дії рецепту становить 30 днів із дня виписки.

Знайти аптеку з "Доступними ліками" допоможе:

Де можна побачити список препаратів програми "Доступні ліки"

Знайти ліки та медичні вироби, що підлягають реімбурсації за програмою "Доступні ліки", можна у наказі Міністерства охорони здоров'я №279 "Про затвердження Переліку лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення станом на 12 лютого 2024 року".

Завантажте файл. У ньому ви знайдете повний перелік ліків або медвиробів, їхня міжнародна назва (тобто назва діючої речовини), торгова назва ліків, найменування виробника, а також суму доплати за кожне дозування – нуль або певна сума.

Перевірити, які препарати входять до програми "Доступні ліки" можна за допомогою:

"До програми "Доступні ліки" включено ліки, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я, які використовуються у всьому світі", - уточнили в НСЗУ.

Последние новости