В яких лікарнях Харківщині можна пройти безкоштовну реабілітацію

В яких лікарнях на Харківщині можна пройти безкоштовну реабілітацію. || Фото: borgexpert

Під час повномасштабної війни потреби українців у реабілітації зросли, тому у 2024 році реабілітація – один із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Лікарні, які мають договори з Національною службою здоров'я України, можуть надавати послуги пацієнтам за двома пакетами - "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах" та "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах". Для пацієнтів ці послуги є безкоштовними. Про це повідомили у НСЗУ.

"Сучасне бачення медичної реабілітації регламентоване законодавством, ґрунтується на засадах доказової реабілітації, дотриманні протоколів надання допомоги", - кажуть у НСЗУ.

За словами директора Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторії Мілютіної, пацієнт може самостійно обрати заклад для отримання реабілітаційної допомоги. Направлення на реабілітацію в амбулаторних умовах дає сімейний лікар або лікар-фахівець, в умовах стаціонару – лікар-фахівець.

"Цикл реабілітації в амбулаторних або стаціонарних умовах становить щонайменше 14 днів. Пацієнт отримує індивідуальний реабілітаційний план, лабораторні, інструментальні дослідження, знеболення, психологічну підтримку і роботу з мультидисциплінарною командою, у складі якої є лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог, невролог”, – каже Мілютіна.

У 2023 році послугами стаціонарної реабілітації в Україні скористалося 116 315 осіб, реабілітацію в амбулаторних умовах пройшли 186 634 пацієнти. Минулого року НСЗУ сплатила медичним установам за надання реабілітаційної допомоги 4,09 мільярда гривень. На Харківщині реабілітацію у стаціонарі отримали 10128 пацієнтів, 10588 громадян – амбулаторно.

12 закладів Харківщини мають контракти з НСЗУ щодо пакету "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах", це лікарні:

23 медустанови Харківської області уклали договори про надання послуг з пакету "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах". Це лікарні у наступних населених пунктах:

Безкоштовні послуги, які гарантуються пацієнтові в стаціонарі

Безкоштовні послуги, які гарантуються пацієнтові в амбулаторних умовах

Знайти лікарню, яка надає послуги з реабілітації, можна на сайті НСЗУ, обравши в розділі "Е-дані" вкладку "Аналітичні панелі (дашборди)" та дашборд "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій". Потрібно включити на третій сторінці дашборду у фільтрах потрібну область чи населений пункт, а групі послуг – необхідний пакет. Дашборд покаже всі установи, які мають договір на пакет, а також їхні контакти. Можна також зателефонувати до контакт-центру за номером:

Оператор підкаже найближчу медустанову із договором.

[read_more_vg id="1264381"]

Последние новости