Які безкоштовні послуги та в яких лікарнях Харкова та області можуть отримати вагітні

Які безкоштовні послуги та в яких лікарнях Харкова та області можуть отримати вагітні. || Фото: ukr.media

Спостерігати вагітність безкоштовно можна у 52 медзакладах Харківської області. За програмою медичних гарантій безкоштовними для жінки будуть УЗД-дослідження, всі необхідні скринінги, лабораторні аналізи, консультації лікаря, який веде вагітність, а також у разі потреби консультації вузьких фахівців.

Про це повідомили у Національній службі здоров'я.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ведення вагітності в амбулаторних умовах акушером-гінекологом виділено до окремого пакету Програми медичних гарантій. Пацієнтки можуть обирати, де спостерігати вагітність безкоштовно, із тих медичних закладів, які мають відповідний договір із Національною службою здоров'я України.

“Держава гарантує кожній українці безоплатну послугу із ведення вагітності. Для цього жінці потрібно обрати медустанову, яка має договір із Національною службою здоров'я України щодо пакету "Ведення вагітності в амбулаторних умовах". На Харківщині таких установ – 52. За ведення однієї вагітності держава щомісяця платить лікарні 786 грн. Ця сума гарантує УЗД-дослідження, всі необхідні скринінги, лабораторні аналізи, консультації лікаря, який веде вагітність, а також за потреби консультації вузьких фахівців”, – розповіла директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Жінка може звернутися за послугою самостійно або за направленням свого сімейного або лікаря. З початку 2024 року по 1 травня на Харківщині послугу отримали вже 5837 пацієнток.

Які послуги покриваються Програмою медичних гарантій:

На 2024 рік 686 закладів по всій Україні уклали договори щодо цього напряму на загальну суму 615,7 мільйонів гривень, лікарні Харківської області мають договори на суму 30,5 мільйонів гривень.

Так, у Харківській області за пакетом "Ведення вагітності в амбулаторних умовах" законтрактовано заклади охорони здоров'я у:

Знайти найближчий заклад можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – виберіть область та групу послуг (35 Ведення вагітності в амбулаторних умовах).

Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером:

Оператор підкаже потрібну медустанову.

Більше про безкоштовні медичні послуги – в електронному посібнику "Гід за Програмою медичних гарантій для пацієнта 2024 року". Завантажити посібник можна за посиланням.

Последние новости