Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників "Харківгазу" допомагали окупантам обстрілювати регіон

Переховувалися у Харкові: двоє екс-чиновників "Харківгазу" допомагали окупантам обстрілювати регіон. || Фото: Харківська обласна прокуратура

Служба безпеки викрила двох колишніх чиновників однієї з філій державної компанії "Харківгаз", які співпрацювали з агресором під час окупації частини регіону.

Про це повідомив речник Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За це одного з фігурантів призначили керівником окупаційної "газової служби", а його спільника - "головним інженером" псевдовстанови.

Одразу після призначення вони передали окупантам карти газових мереж області. Цю інформацію агресор використав для підготовки масованих обстрілів регіону з метою максимального вогневого ураження громадянської інфраструктури.

Також окупанти враховували картографічні відомості для облаштування інженерних загороджень та мінних полів для стримування контрнаступних операцій ЗСУ.

Крім того, фігуранти займалися відбором "блакитного палива" з української газотранспортної системи для потреб загарбників. Для цього зловмисники відновили роботу газорозподільної станції у захопленому на той час Чугуївському районі. За даними слідства, окупанти використовували вкрадену сировину для обігріву пунктів тимчасового базування російських військ та місцевої окупаційної адміністрації Росії.

Після звільнення громади обидва ворожі поплічники намагалися "залягти на дно" у Вовчанську, а потім переховувалися в орендованій квартирі у Харкові. Співробітники СБУ встановили місцезнаходження фігурантів та затримали.

На підставі зібраних доказів зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (допомога державі-агресору, вчинена групою осіб).

Поки що вони під вартою. Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

 

 

Последние новости