У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником

У Харкові безробітна закликала РФ обстрілювати місто і погодилася бути коригувальником. || Фото: СБУ

СБУ затримала зрадницю, яка наводила російські ракети до Харкова і чекала на захоплення міста. Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув'язнення.

Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.  

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними СБУ, наприкінці 2023 року її дистанційно завербував представник російської розвідки.

У прокуратурі уточнили, що завербована отримала завдання - збирати та передавати інформацію про розташування українських військових у Харкові. Відомо, що гроші за наведення ракет та безпілотників із ЗСУ вона не отримувала. Харків'янка ідейно підтримувала РФ, тож була готова працювати безкоштовно.

Крім того, у жінки вже були проблеми із законом: у її "біографії" вироки за злочини у сфері обігу наркотичних засобів та за крадіжки.

Жінка виходила на місцевість та перевіряла координати, які їй надсилали російські куратори, фотографувала різні об'єкти та позначала їх на картах Google. Потім вона надсилала звіт через месенджер. У листуванні вона закликала частіше обстрілювати Харків, щоби завдати місту максимальних руйнувань. Також жінка висловлювала надію, що росіяни захоплять Харків і приєднають його до РФ.

"Співробітники СБУ викрили зловмисницю на початковому етапі її розвідувальної активності. Це дозволило крок за кроком задокументувати її злочинні дії, затримати і тим самим запобігти серії ракетних ударів по місту", - йдеться у повідомленні СБУ.

Під час обшуків у жінки знайшли телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь російської спецслужби.

На співпрацю з РФ жінка погодилася, бо розраховувала у разі захоплення Харкова здобути посаду в окупаційній адміністрації.

Затриманій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

[read_more_vg id="1258839"]

Последние новости