У Харкові через обстріл нафтобази можлива екологічна катастрофа

У Харкові через обстріл нафтобази можлива екологічна катастрофа. || Фото: Держекоінспекція

Потрапляння 9 лютого російських дронів з нафтобази, де зберігалася велика кількість нафтопродуктів, може призвести до тяжких наслідків для екосистеми Харкова. Значна кількість нафтопродуктів забруднили ґрунт, потрапили в річку Немишля та створюють загрозу Сіверському Дінцю.

Про це повідомив екоактивіст Артем Приходько.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Як згадують очевидці, вибухом паливо буквально розбризкалося навколо. Пально-мастильні матеріали потрапили на дахи будівель, дерева, подвір'я. Навколо стоїть нестерпний сморід. Але це далеко не все... Страшно уявити, якої шкоди ця катастрофа завдасть довкіллю. Адже велика кількість нафтопродуктів вилилась у Немишлянський кар’єр, а звідти далі – у річки Немишля, Лопань, Уди і зрештою потрапить у Сіверський Донець. Нафтопродукти потрапляють у воду через зливові колектори та каналізацію, через струмки, разом з талою водою зі снігу. Від цього можуть постраждати всі мешканці водного середовища – риба, качки, бобри, ондатри тощо. Для людини теж є велика загроза отруєння, тому я закликаю мешканців, які живуть поряд із місцем катастрофи, не набирати воду з колодязів і річок!!!
Станом на зараз у Жихорі та Бабаях жителі вже скаржаться на жахливий сморід! Бережіть своє здоров’я та життя! Не вживайте поки воду з колодязів навколо та вказаних річок!" – попередив Приходько.

Він опублікував фото води, набраної з річки Немишля після пожежі.

"Тільки можна уявити, що там у Петренківському озері. На фото чорна пляшка, це вода з річки Немишля", - написав він.

Харків'яни розповідають, що у людей двори та городи вкриті мазутом. Тварини – теж усі в нафтопродуктах, і якщо себе вилизуватимуть, то можуть отруїтися.

Ситуацію прокоментував начальник слідчого управління Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов. За його словами, понад 10 тисяч квадратних метрів території Харкова забруднено через витік палива – дизель та бензин. Попередньо, на території нафтобази зберігалося понад 3800 тонн палива.

"Наразі відбувається збір даних про всі жертви, руйнування та забруднення ґрунтів і води через атаку російських безпілотників", - сказав він.

Що кажуть в екоінспекції

У Держекоінспекції в Харківській області 12 лютого підтвердили, що внаслідок потрапляння БПЛА в об'єкт критичної інфраструктури, на якому зберігалися ємності з паливно-мастильними матеріалами та подальшої пожежі, сталося потрапляння нафтопродуктів у річку Немишля і далі за течією до річок Лопань, Уди, Харків.

Зокрема, інспектори-екологи зафіксували на річці Уди в районі села Хорошеве та села Темнівка нафтову пляму значних розмірів, яка продовжує рухатися за течією.

"З метою ліквідації надзвичайної ситуації, пов'язаної із забрудненням водних ресурсів Харківської області та Харкова, Інспекцією поінформовано Харківську обласну військову адміністрацію та ГУ ДСНС України в Харківській області. Про зазначену ситуацію також поінформовано Харківську обласну прокуратуру. Інспекція, в межах компетенції, продовжує приймати всі необхідні заходи. Здійснюємо лабораторні дослідження відібраних проб, за результатами яких буде вжито відповідних заходів інспекційного реагування", - йдеться у повідомленні Держекоінспекції у Харківській області.

 

 

 

Последние новости