Порівняно з минулим роком за 6 місяців 2023 року на території Харківської області відзначається зростання захворюваності на дизентерію більш ніж на 82%.
Про це повідомляє ГУ "Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".
Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Спеціалісти Харківського районного управління оглянули місця тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб на території Харківського району та інші організовані колективи. За даними відомства, там наголошується на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій.
Особливої актуальності ці інфекції набувають літо і в теплий період року. Дизентерія або шигельоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною. Найбільш вразливі до шигельозу діти від 6 місяців до 5 років Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих. Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом", - розповіли у ГУ Держспоживслужби.
Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих та доступних правил:
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
- мити та утримувати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- перед вживанням в їжу овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково обдати окропом;
- для пиття та приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду із централізованих джерел водопостачання;
- не купатися у непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
- при купівлі харчових продуктів у торговельній мережі звертати увагу на терміни та умови їх зберігання, дотримуватися їх;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або у місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватись правил приготування страв;
- м'ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності; достатня термічна обробка знищує збудників;
- захищати харчові продукти від випадкового забруднення; зберігати в упаковці;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
"Пам'ятайте, що запобігати виникненню захворювання на кишкові інфекції краще, ніж його лікувати", - кажуть у Держпродспоживслужби.