У Харкові затримали російського шпигуна

У Харкові затримано російського шпигуна. || Фото: СБУ

СБУ затримала у Харкові учасника агентурної мережі ГРУ, який шпигунив за позиціями Сил оборони поблизу кордону з РФ.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію щодо нейтралізації агентурної мережі головного управління генштабу з РФ (відомого як ГРУ) на Харківщині.

«Затримано одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи. Він збирав розвіддані про оборону обласного центру та прикордонних територій регіону. Решту трьох агентів із цієї групи співробітники СБУ викрили у серпні 2022-го та в лютому цього року. Серед них був «зв'язковий» військової розвідки Росії», - розповіли в СБУ.

Затриманим виявився 52-річний мешканець Харкова, якого російську ГРУ завербувало на початку повномасштабного вторгнення. За вказівками агресора, він шпигував за місцями тимчасового базування українських захисників, залучених до оборони східних рубежів України.

Насамперед його цікавила кількість особового складу, наявне озброєння та точні координати підрозділів ЗСУ та Держприкордонслужби. Також він фіксував напрямки руху української військової техніки та локації укріпрайонів та фортифікаційних споруд в області. Для цього об'їжджав місцевість та приховано фотографував українські об'єкти із прив'язкою до місцевості.

Отримані відомості передавав через месенджер представнику російської військової розвідки, який перебував біля Росії. Щоб приховати «сліди» листування з агресором, зрадник відразу видаляв усі відправлені ГРУ повідомлення.

Контррозвідники Служби безпеки викрили та задокументували підривну діяльність російського агента.

Слідчі СБУ повідомили зловмисника про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

 

 

Последние новости