Хлібодар чи Добродар: стартує останнє голосування за нову назву для Первомайського

Стартує останнє голосування за нову назву для Первомайського. || Фото: RomTi - LiveJournal

11 квітня у Первомайському Харківської області завершився перший тур голосування за перейменування міста. У другому турі городяни обиратимуть між Хлібодаром та Добродаром. Нове голосування розпочнеться вже завтра, 12 квітня.

Про це повідомив міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За результатами першого туру на першому місці виявилася назва Хлібодар, вона набрала 311 голосів. На другому – Добродар (251 голос). Оскільки жоден із варіантів не має більше 50%, відбудеться другий тур.

Другий тур голосування триватиме 10 днів. Буде організовано онлайн-голосування, також віддати свій голос можна буде у центрі адміністративних послуг. Результати другого туру розглянуть на засіданні робочої групи та топонімічної комісії, після чого міськрада Первомайського звертатиметься до обласної ради та військової адміністрації з клопотанням про перейменування.

[telegram post="MykolaBaksheev/3965" desc=""]

Чому перейменовують Первомайський

"Перейменування Первомайського визначено низкою законодавчих актів. Серед них — закон України про географічні назви, про засудження комуністичного режиму, про декомунізацію. Вийшли з такою ініціативою, щоб не чекати поки місту буде присвоєно іншу назву за рішенням Верховної Ради. Вирішили долучити до цього процесу городян", - пояснив Суспільному Микола Бакшеєв.

Хто пропонував нові назви

За його словами, в онлайн-режимі було проведено громадські обговорення перейменування міста.

"На платформі e-dem жителі міста могли обрати одну з 10 запропонованих назв. Напередодні зібрали всі надані варіанти. Всього було запропоновано близько 650 назв, вони часто дублювалися. Спочатку було 15 назв, які ми відібрали. Визначилися за 10 топонімів, які вивели на голосування", — каже міський голова Первомайського.

Результати голосування першого туру

11 березня підбили підсумки голосування, що відбулося в ЦНАПі онлайн і офлайн.

"Виявили двох переможців, які увійдуть до бюлетеня другого туру. Ними стали Хлібодар і Добродар. Назва Холодноярськ посіла третє місце. Але за нашим положенням у другий тур можуть увійти дві назви, які набрали найбільшу кількість голосів", - каже Микола Бакшеєв.

Топонімічна комісія та робоча група обере переможця, а потім подасть клопотання про перейменування на сесію, яка відбудеться 28 квітня.

"Далі будемо чекати на сесію обласної ради. Очікую, що процес може розтягнутися навіть до кінця року. Спочатку має проголосувати область, а потім пропозицію подають на розгляд Верховної Ради", - каже Бакшеєв.

Чому Добродар та Хлібодар?

"Напевно, Добродар — це більш узагальнена назва, а Хлібодар — більш прив'язана до регіональних речей. Наша харчова станція не перший рік відвантажує велику кількість зерна в Україні. Ми були потужним оператором виробництва хліба, коли після повномасштабного вторгнення зупинили Салтівський, Кулиничівський, Новобаварський хлібзаводи. На такий великий регіон закрили продовольчу проблему", - розповідає мер.

"Ця історія занурюється на віки. Млин поміщика Лихачова небезпідставно утворився. На станції Лихачове з часу виникнення залізниці працювали всі порядні зернотрейдери. Ця назва пов'язана з історією. Добродар — теж позитивна і добра назва, яка включає те, що ми виробляємо хліб, Але ширше своїх емоцій", - каже Бакшеєв.

Чому місто називається Первомайське?

Микола Бакшеєв зазначив, що назва "Первомайський" походить від колгоспу "Перше травня".

"Назви колгоспам давали на честь якихось комуністичних діячів чи подій. Якщо поглянути на карту після часів колективізації, то радгоспи мали назви "Іскра", "Імені Леніна", "Шлях до комунізму", "Імені Кірова", "Перше травня", - каже Микола Бакшеєв.

Міський голова каже, що "всі ці назви були комуністично упередженими".

Чи перейменують станцію "Лихачове"

Первомайська міськрада звернулася до "Укрзалізниці" щодо перейменування станційних пунктів на території громади, каже Микола Бакшеєв.

"Було питання про перейменування станції Лихачове. Ця назва не була включена до списку перейменування Первомайського, бо це був радянський поміщик, який мав бізнес-інтереси. Він був представником імперіалістичного уряду. Станція підлягатиме перейменуванню, але після зміни назви міста. Щоб не було такого, що місто має одну назву, а станція – іншу. Щоб синхронізувати ці процеси", - каже міський голова.

Стели з назвою "Первомайський" при нагоді замінять новими, каже Бакшеєв.

Последние новости