Агроном розповів, як мороз впливає на посіви озимих культур на Харківщині

Агроном розповів, як мороз вплине на посіви озимих культур на Харківщині. || Фото: Суспільне Харків

Мороз, який цього тижня прийшов на безсніжні поля Харківщини, вже призводить до пошкодження посівів озимини — земля йде тріщинами, рвуться корені, підмерзають і самі рослини.

Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням на фахівця Інституту рослинництва імені Юр'єва Олега Леонова.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Верхівки кінчиків вже попідмерзали, але це не є ще катастрофою, — говорить агроном.

Озимину фермери Інституту рослинництва імені Юр'єва посіяли у жовтні, говорить завідувач лабораторії селекції пшениць Олег Леонов. З початку зими поле стоїть без снігу, з кінця минулого тижня ночами температура на Харківщині знижується до 15° морозу. За словами Леонова, безсніжжя та мороз можуть вплинути на наступний врожай.

- До 20° мороз може виявитися критичним, особливо наприкінці перезимівлі. В лютому, на початку березня такі морози можуть викликати загибель рослин, — говорить завідувач лабораторії селекції пшениць.

Леонов каже, зазвичай озимину починають сіяти у вересні, але цього року завадили дощі — роботи затрималися на місяць. Через пізній посів рослини не встигли достатньо сформуватися. Оцінити, як озимина перенесе нинішній безсніжний мороз, можна буде навесні.

Погода — не єдиний фактор, який впливатиме на обсяги наступного врожаю: через бойові дії та мінування полів на Харківщині озиминою засіяли менш як 200 тисяч гектарів, повідомив речник облдержадміністрації Сергій Кіш з посиланням на облдепартамент агропромрозвитку. Це — третина від торішніх посівних площ.

Последние новости