"Мам, я хочу остаться в Украине": четверо полонених на території Харківщини не хочуть повертатися до "ДНР"

Четверо полонених на території Харківщини не хочуть повертатися до "ДНР". || Скіншот відео youtube.com/Volodymyr Zolkin

Четверо чоловіків, мобілізованих у так званій "Донецькій народній республіці" та захоплені у полон у Харківській області, відмовляються брати участь в обміні полоненими та хочуть залишитися в Україні.

Про це йдеться в розмові з полоненими, яку опублікував блогер Володимир Золкін.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Кулеметник Олександр Пігуз з Донецька, каже, що був студентом історичного факультету університету в Донецьку, а на фронт пішов через погрози відрахування та відкриття кримінальної справи.

"Нам у військкоматі говорили, що ми будемо служити у межах Донецька, охороняти тилові об'єкти. І коли ми опинилися у Бєлгородській області, стало зрозуміло, куди ми їдемо. Виходить, ти нелегально в'їхав на територію Російської Федерації, нас сюди завезли залізничним ешелоном, куди ти там втечеш, тебе знайде ФСБ або поліцейські, у тебе немає ані карти банківської, нічого... Тому довелося", — сказав Олександр Пігуз.

Він потрапив у полон 25 березня. Називає себе українцем і каже, що хотів би, щоб українська влада повернулася у Донецьк.

"24 березня мою роту перекинули у Вільхівку і конкретно наш взвод неповний залишили на околиці Вільхівки рити бліндаж. Наступного дня, коли наша частина взводу заступила в наряд, мене відправили як кулеметника на позицію, метрів на сто уперед, хвилин через 15 після цього, дорогою, судячи з усього з Харкова я побачив колону, що рухається. Перш ніж я встиг побачити будь-які знаки розрізнення між колоною і бліндажем, який відкопувала залишена частина взводу, почався бій і за хвилину-півтори він завершився", — сказав Олександр Пігуз.

Він додав, що разом з хлопцями з Донецька, з якими знаходиться в камері, збирається написати рапорт про відмову від обміну полоненими і залишитися в Україні.

Про схожі наміри повідомили 23-річний Сергій Роповка з міста Кіровськ, 18-річний Максим Шапошников з Харцизька та 20-річний Владислав Гросс з Макіївки. Вони після вторгненя були у Момотовому. Стверджують, що не хотіли воювати и добровільно здалися у полон.

Последние новости