Сухе вино: що це означає насправді

Сухе вино: що це означає насправді - фото

Поняття солодкості та сухості — фундаментальні характеристики вин, поряд із концентрацією танінів, показниками алкоголю та кислотності. Вміння розрізняти відчуття на кінчику язика має вирішальне значення для розвитку навичок дегустації, без яких важко придбати сухе вино, особливо для поповнення особистої колекції, щоб заробити в майбутньому.

Що варто знати про спектр солодкості вин

Смак залежить від натуральних цукрів, що містяться у винограді. Їхню концентрацію у вині називають залишковою. Ключовий етап під час виготовлення вин — ферментація. Бродіння передбачає поглинання цукру дріжджами, які натомість виділяють спирт і вуглекислий газ. Тривалість ферментації визначає кількість натуральних цукрів, що залишаються в готовому вині.

Коли йдеться про сухість вин, спектр дуже широкий. Наприклад, уміст цукру в абсолютно сухих позиціях становить менше ніж 1 г/л. Категорія має назву Bone Dry. Ковток такого напою освіжає, а піднебіння затерпає.

Як відчути сухість вина

Звертайте увагу на відчуття на кінчику язика. Якщо присутнє поколювання, це вказує на високий уміст цукру. Навіть у сухих винах легко відшукати тонкі солодкі нотки, що підсилюють смак.

Спостереження за в’язкістю дає додаткові відомості про напій. Що повільніше вино стікає зі стінок келиха, то воно густіше, а отже солодше й міцніше.

Як фактори сприйняття впливають на враження від вина

Вагомий внесок під час сенсорного оцінювання належить:

  1. Аромату. Фруктові та квіткові нотки зазвичай посилюють відчуття солодкості, навіть якщо цукру в складі вина майже немає. Йдеться про ароматні сорти винограду на кшталт «рислінгу» й «гевюрцтрамінеру».
  2. Танінам. Природні сполуки, що містяться в різних частинах рослин, таких як насіння, кора, листя, а у випадку з виноградом — шкірка й кісточки. Таніни безпосередньо впливають на структуру вин. Що вища їхня концентрація, то сухішим здається вино. Цікаво, що люди з вищим вмістом білка в слині менш чутливі до фенольних сполук. Їхній смак також слабшає, якщо подавати вино із солоною або жирною їжею.
  3. Кислотності. Кислота збалансовує цукор. Саме тому білі позиції з високою кислотністю часто здаються сухішими, ніж є насправді.

Цікаво, що сухі вина зазвичай мають нижчий потенціал до тривалого зберігання, ніж солодкі. Оскільки в складі майже немає цукру, бродіння не продовжується за межами сталевого резервуара. У сухих винах, особливо червоних, часто з’являється каламутний осад. Колір із темно-червоного нерідко змінюється на темно-коричневий.

Щоб відфільтрувати осад, скористайтеся декантером. Однак пам’ятайте, що тверді залишки на дні пляшки не завжди вказують на те, що вино зіпсувалося. Утворення осаду — природний процес, зумовлений фізико-хімічними властивостями винограду.

Последние новости