"Розраховувати тільки на електрику взимку не варто": як працює "Харківобленерго" під час війни

Як працює "Харківобленерго" під час війни. || Фото: torange.biz

Внаслідок обстрілів кількість викликів та аварійних ситуацій, пов'язаних з мережами "Харківобленерго", зросла в рази.

Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів заступник технічного директора "Харківобленерго" Олександр Кишинський.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Харківобленерго" працює планово, і аварійні ситуації у нас виникали у разі несприятливих природних умов або впливів, а на цей час ситуації змінилася", — каже Кишинський.

За його словами, на території Харківщини є знеструмлені з 24 лютого населені пункти, куди енергетики не можуть потрапити, наприклад, Козача Лопань чи Руська Лозова: "Щодня наші райони обстрілюють, і ми маємо 18-20 пошкоджень різного ступеня важкості: від перебитих дротів до пошкодження основного обладнання".

Споживання електроенергії, за словами Кишинського, на території Харківщини впало: стало вдвічі менше абонентів, багато споживачів повиїжджали.

"У перші дні люди не могли дістатися роботи. Але з часом дуже багато людей повернулися до роботи. Ремонтник може відмовитись від виїзду. Якщо є загроза життю, будь-який працівник може відмовитись від виконання. Перед нами проходять сапери, ДСНС, потім приїжджаємо ми", — розповідає Кишинський про особливості роботи у воєнний час.

Зв'язку із працівниками на тимчасово окупованих територіях "Харківобленерго" не має, каже енергетик. До зимового періоду готуються за планом: "Розчищаємо повітряні лінії електропередач від гілок, міняємо дроти, регулюємо їх, міняємо ізолятори — все це було закладено у плани ще минулого року. Ми його дотримуємося і стараємося виконати у повному обсязі".

Фахівець не радить розраховувати винятково на електричну енергію взимку: "Мережі всередині будинків ніколи не розраховувались на потужність котлів. На мою думку, перше, що постраждає, це внутрішньобудинкові мережі".

Олександр Кишинський радить подбати про тепло заздалегідь, наприклад, придбати обігрівач.

Последние новости