Подорожчання цукру, мобільного зв'язку та повноцінна асоціація з ЄС: що зміниться у вересні

фото з сайту www.rbc.ua

фото з сайту www.rbc.ua

События
01 сентября 2017 12:03

З приходом осені набуде чинності Угода про асоціацію між Україною і ЄС у повному обсязі, запустять пілотні проекти програми "Нова українська школа", зростуть мінімальні ціни на цукор. Що змінитися в Україні у вересні, пропонує переглянути УНН.


Повноцінна асоціація з ЄС


Угода про асоціацію між Україною і ЄС запрацює у повному обсязі з 1 вересня. Її підписання відбувалося у два етапи. 21 березня 2014 року підписали політичну часту. А вже 27 червня того ж року - економічну. Угоду синхронно ратифікували обидва - український і європейський - парламенти 16 вересня 2014 року. Цим документом передбачена і зона вільної торгівлі між Україною і ЄС. Тимчасове застосування Угоди відбулося з 1 листопада того ж року. При цьому тимчасове застосування торгових положень розпочалося з 1 січня 2016 року.

Режим тимчасового застосування поширювався лише на ті сфери Угоди про асоціацію, які стосуються компетенції ЄС. Застосування Угоди в інших сферах вимагало її ратифікації парламентами держав-членів ЄС.

З 1 вересня зміни відбудуться з розділом V Угоди щодо економічної і секторальної співпраці, не всі глави якого тимчасово застосовувалися.

Зокрема, почнуть застосовуватися положення щодо:

макроекономічної співпраці;

управління державними фінансами (бюджетної політики, внутрішнього контролю і зовнішнього аудиту);

оподаткування;

статистики;

космосу;

співпраці у сфері науки і технологій;

політики у сфері промисловості і підприємництва;

співпраці у видобувній та металургійній галузі;

законодавства про заснування та діяльність компаній, корпоративне управління, бухгалтерський облік та аудит;

інформаційного суспільства;

політики з питань аудіовізуальної галузі;

туризму;

ріки Дунай;

співпраці у галузі зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей;

громадського здоров'я;

освіти, навчання та молоді;

культури;

співпраці у сфері спорту та фізичної культури;

транскордонного і регіонального співробітництва.


Нова українська школа


З 1 вересня стартують пілотні проекти нової української школи. Також запускається процес модернізації початкової освіти, на що виділяється 1 млрд. грн. Йдеться передусім про матеріально-технічне оснащення класів. Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

При цьому у зв'язку з поширенням інформації, що школи планово переходять на навчання за триместрами, у Міносвіти роз'яснили, що міністерство не вирішує, якою має бути структура навчального року. Натомість це роблять школи за погодженням з місцевими органами влади.

Щодо структури навчального року міністерство закликало дотримуватися лише трьох правил згідно з законодавством. Перше - початок навчального року має припадати на 1 вересня. Друге - навчання має закінчуватися не пізніше 1 липня. Третє - канікули впродовж навчального року (не враховуючи літніх) мають тривати не менше 30 днів.


Земельні відносини стануть відкритими


Інформація про земельні відносини буде доступна громадянам з 1 вересня. Відповідно до постанови уряду, впроваджується взаємний обмін інформацією між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що дозволить оновлювати дані на регулярній основі.

Зокрема, йдеться про такі групи даних: склад земель, кількість землевласників та землекористувачів, середній розмір земельних ділянок, реєстрація земельних ділянок у Державному земельному кадастрі, кількість та площа ділянок, переданих в оренду, наданих у користування та переданих у власність громадянам безоплатно, суми нарахованих та сплачених платежів за користування земельними ділянками - всього понад 140 показників.


Цукор подорожчає


Ще у січні Кабмін затвердив рішення, за яким мінімальні ціни на цукор збільшено до 9172,57 грн/тонну з 1 вересня 2017 року. Мінімальні ціни на цукрові буряки встановлено на рівні 633,10 грн/тонну. У той же час граничний розмір квоти на виробництво цукру для внутрішнього ринку встановлено обсягом 1,640 млн тонн.


Мобільний зв'язок подорожчає для частини українців


Мобільний оператор "Київстар" з 1 вересня вирішив припинити дію деяких контрактних тарифних планів і перевести їх на інші, з більшою тарифною платою. Для частини абонентів оператора мобільний зв'язок подорожчає приблизно удвічі.


Нотаріуси отримуватимуть більше


Мін'юст ухваливнаказ, відповідно до якого плата за надання державними нотаріусами правової допомоги та послуг технічного характеру використовується, зокрема, на щомісячне преміювання державних нотаріусів в розмірі не менше 30% (у разі виконання обов'язків інших державних нотаріальних контор - у розмірі не менше 50%) від суми наданих додаткових послуг правового та технічного характеру.


КПВВ у зоні АТО змінять розклад роботи


Контрольні пункти в'їзду-виїзду в зоні АТО переходять на осінній період роботи. Зокрема, з 1 вересня пропуск осіб та транспортних засобів буде здійснюватися в нових часових рамках, які встановлюються для режиму роботи контрольних пунктів, - з 7:00 до 18:30. Таким чином час роботи КПВВ стає меншим.


Бойовиків закликали дотримуватися режиму тиші 1 вересня


Українська сторона на скайп-конференції закликала учасників тристоронньої контактної групи зробити все, щоб 1 вересня режим припинення вогню було максимально дотримано. Порушення режиму тиші з боку ОРДЛО мають розслідуватися СММ ОБСЄ, а винні - виявлені і покарані, з конкретними прикладами і наданням гласності таких випадків. Про це повідомила прес-секретар представника України у ТКГ Дарка Оліфер. Раніше "шкільне перемир'я" привітали лідери країн "нормандського формату".

Більше не можна обміняти зелені жетони у столичному метро

Вже не можна обміняти старі зелені жетони на нові сині жетони для проїзду в Київському метрополітені. Обмін проводився пропорційно або з доплатою до 1 вересня.

Дивись ще:

Безкоштовно: львівський ботанічний сад кличе на День відкритих дверей 

На яких маршрутах: у Львові збільшили кількість автобусів 

Є загиблі: на Львівщині розбився автомобіль з журналістами

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

 

 

 

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях