На що перероблюють відходи в МакДональдз. Фото: МакДональдз
Від тримачів для напоїв до біопалива: на що перероблюють відходи в МакДональдз
Досуг и еда
03 сентября 2021 17:22
На що перероблюють відходи в МакДональдз. Фото: МакДональдз

Підвищення рівня еко-свідомості та розвиток культури роздільного сортування відходів – один із ключових напрямів МакДональдз. Як відомо, до ініціативи компанії приєдналось вже більше 9 млн українців, а за час дії програми у ресторанах було відсортовано і відправлено на переробку 1 365 тонн пакування, 102 тонни пластику та більше 6 т кавового жмиху.

Проте екологічна відповідальність компанії розповсюджується не лише на роботу в напрямку сортування та переробки відходів, але й збереження природних ресурсів. Що ж саме роблять у компанії, аби зробити діяльість закладів максимально ефективною та екологічною? Дізнаємось з перших вуст від експертів МакДональдз.

Що саме відбувається з відходами із сортувальних станцій МакДональдз?

Відсортовані відходи та пакування партнери МакДональдз вивозять та досортовують на спеціальних станціях. Після досортування за фракціями відходи передають заводам-переробникам, які дають їм "нове життя".

Від тримачів для напоїв до біопалива: на що перероблюють відходи в МакДональдз

На що перетворюються відходи після переробки?

Із макулатури виготовляються тримачі для напоїв та короби для продуктів, з паперових стаканів - пакети МакДональдз для замовлень "на виніс" та доставки. З поліетилену - пакети для сміття, з пластику - пластикові труби, люки та інші вироби. З харчових відходів – добрива для земель, а з олії – біопаливо та мастильні матеріали для будівництва. Водою з кондиціонерів поливають квіти та газони на території закладів. Особливу увагу приділяють утилізації кавового жмиху. Його додають у брикети, які використовують для опалення будинків.

Від тримачів для напоїв до біопалива: на що перероблюють відходи в МакДональдз

Тут давайте трохи детальніше. Зокрема, що відбувається з органічними відходами?

Наприклад, у Львові, партнери забирають з ресторанів харчові відходи на станцію переробки. На компостувальній станції їх зважують, а потім зсипають в контейнери для знезараження, де вони залишаються на 72 години. Далі їх міксують з подрібненою деревиною та розкладають у довжелезні бурти. Тут сировина поступово перетворюється на добриво. Її насичують киснем, подрібнюють та підживлюють. І ось через 2 місяці компостування – все готово! Добриво просівають і доставляють аграріям. 

А олія також переробляється?

Так, відпрацьовану олію ми також віддаємо на переробку. Її зберігають у спеціальних контейнерах, фільтрують та доставляють у лабораторію. Під дією хімічних речовин олія перетворюється у формувальну змазку, яку у подальшому буде задіяно у виробництві будівельних матеріалів. А ще частина олії, яку ми передаємо партнерам, йде на виробництво біопалива.

Які ініціативи ще впроваджує МакДональдз з дбайливого використання ресурсів?

Ми збираємо воду з кондиціонерів, щоб поливати нею газони, які облаштовуємо навколо ресторанів. Спочатку конденсат із кондиціонерів накопичується в баках, а потім – потрапляє до системи автополиву, яка підживлює кожне окреме деревце. Все точно запрограмовано і кожна рослинка отримує стільки води, скільки потрібно саме їй.

У скількох містах працює програма сортування?

На сьогоднішній день сортувальні станції є у закладах МакДональдз по всій Україні (окрім закладів, розташованих на фудкортах у торгово-розважальних центрах).

Від тримачів для напоїв до біопалива: на що перероблюють відходи в МакДональдз

Що роблять із забрудненими упаковками перед переробкою? Чи трапляються складнощі?

Так, саме для цього й існує процес досортування. Сильно забруднене пакування відсортовується, а помірно забруднене допускається при переробці. Дійсно, існує певна вторсировина, яку важко переробити – наприклад, стаканчики з ПЕ-плівкою. Проте нам вдалося знайти партнера, що має унікальну технологію, яка дозволяє розділяти стаканчики на два шари – ПЕ-плівку та папір. З останнього, власне, потім виготовляють пакети для доставки та замовлень "на виніс".

З ким співпрацює МакДональдз?

Загалом у McDonald’s понад 30 компаній-однодумців, яких хвилює екологічна безпека не лише України, але й усієї планети. Серед них "Ековей" (м. Львів), "Обухівміськвторресурси" (Київська область), "Блю Оушен Солюшнз" (м. Київ). Ці компанії зі свого боку передають відходи іншим нашим партнерам.

Наприклад, одноразові стакани відправляють на переробку на Зміївську паперову фабрику, папір і картон – на Житомирський картонний комбінат, Київський картонно-паперовий комбінат та "СемЕкоПак" (Запоріжжя).   Рециклінговий завод Polygreen корпорації "Біосфера" переробляє поліетилен на пакети для сміття.

На своєму еко-шляху МакДональдз реалізував багато ініціатив, що ж далі?

Напрям «Наша планета» є одним із ключових у глобальній стратегії впливу компанії і спрямований на збільшення позитивного впливу на навколишнє середовище. Компанія продовжить впроваджувати програми з сортування, переробки й повторного використання сировини. Це сприятиме формуванню системи кругової роботи з відходами та розвитку еко-партнерства у різних регіонах України.  

Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях