Фестиваль "СхідOPERA" 2017

Афиша - Фестивали - Фестиваль "СхідOPERA" 2017

Афиша - Фестивали - Фестиваль "СхідOPERA" 2017

С 30 сентября по 11 октября в ХАТОБе пройдет фестиваль "СхідOPERA".

Початок нового 142 театрального сезону Харківський Національний академічний театр опери та балету ім. М. Лисенка відзначить масштабним фестивалем "Схід-опера 2017". Мета фестивалю – показати кращі зразки оперного та балетного мистецтва, які стали надбанням і гордістю Харківської сцени, у виконанні прекрасних артистів. Фестиваль вже став доброю традицією нашого театру – він проходить втретє, і кожен театральній празник знаменується якоюсь яскравою незабутньою подією. Перший фестиваль "ХНАТОБ 2015: рік трьох ювілеїв", був присвячений трьом найважливішим датам в історії театру – 235 років першому музичному спектаклю в Харкові, 140 років постійних оперних антреприз і 90 років створення першого українського театру опери і балету. Фестиваль ознаменувався виступами зірок світового рівня: головні партії в опері "Пікова дама" П. Чайковського виконали Володимир Галузін і Наталія Тимченко, в балеті "Лебедине озеро" П. Чайковського – Ольга Голиця і Ян Ваня, а оперою "Травіата" Дж. Верді диригував Урс Шнайдер зі Швейцарії.

Другий фестиваль відкривав 141 театральний сезон і також був насичений цікавими подіями. У його рамках відбувся концерт знаменитого швейцарського віолончеліста Дениса Северіна "Женевське рандеву". Крім того, пройшли покази опер "Кармен" Ж. Бізе, "Богема" Дж. Пуччіні, балету "Жизель" А. Адана і модерн-балету "Колесо фортуни" на музику К. Орфа і М. Равеля, а також постановка першої української національної опери - "Тарас Бульба" М. Лисенка – в форматі open air.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 1Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 1 Cxid OPERA/ХНАТОБ

У 2017 році фестиваль пройде "під знаком" великого Джаккомо Пуччіні. Зі сцени прозвучать чотири оперних шедевра композитора – яскрава "Турандот", наповнена несамовитими пристрастями "Флорія Тоска", лірична "Богема" і вишукана "Чіо-Чіо-Сан". Балетний жанр буде представлений неперевершеним зразком класичної хореографії – "Лебедине озеро" П. Чайковського та прем'єрою минулого сезону – виставою на музику Едварда Гріга "Пер Гюнт". Знайдеться в програмі фестивалю місце і для експерименту: гучного спільного проекту ХНАТОБу і театру, що працює в унікальному жанрі фанк-футуризм "Прекрасні квіти" – вистави "365".


Програма


30 вересня о 18.30. Відкриє фестиваль масштабний Гала-концерт, в якому провідні солісти оперної трупи Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка виконають шедеври оперних композиторів різних епох і стилів.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 2Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 2 Cxid OPERA/ХНАТОБ

1 жовтня о 17.00; 8 жовтня о 17.00. Безумовно, одним з найбільш пам'ятних проектів 141 театрального сезону стало відродження музичного салону "Маестро", концерти в приміщенні якого користуються популярністю у слухачів. Зустрічі в "Маестро" продовжаться і в новому сезоні, і на них Вас чекає багато музичних сюрпризів.


3 жовтня о 18:30. Харківська постановка опери "Флорія Тоска" Дж. Пуччіні – нове цікаве осмислення шедевра італійського майстра, втілене в життя режисером Арменом Калояном, диригентом, народним артистом України Володимиром Гаркушею і заслуженим художником України Надією Швець. Вас чекають яскраві декорації, цікаві режисерські рішення, і, звичайно, наші чудові артисти, які втілять на сцені трагічну історію кохання гордої і жагучої оперної примадонни Флорії Тоски і хороброго і талановитого художника Маріо Каварадоссі.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 3Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 3 Cxid OPERA/ХНАТОБ

4 жовтня о 18.30. Балет "Пер Гюнт" створений народним артистом України Вадимом Писарєвим, диригентом, народним артистом України Володимиром Гаркушею і заслуженим художником України Надією Швець за драматичною поемою норвезького письменника, одного з найвидатніших драматургів XIX століття Генріка Ібсена на музику іншого великого сина Норвегії композитора Едварда Гріга. Молодий мрійник Пер Гюнт вирушає бродити по світу в пошуках багатства, слави і любові. Він, не замислюючись, залишає на своєму шляху розбиті серця і обмануті надії. Гроші, влада і навіть, як йому здавалося, любов – все знайшов в своїх мандрах неприкаяний мандрівник. Але, знаходячи, він так і не знайшов себе ... Цікавий, захоплюючий сюжет спектаклю втілений в полістилістичної хореографії, що тягнеться від натуралізму до сюрреалізму. Життєві перипетії головного героя розкривають проблеми сенсу життя кожної людини – пошуки самого себе і осмислення істинних людських цінностей. В образі Пера – кожен з нас, а місце дії  – весь Всесвіт.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 4Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 4 Cxid OPERA/ХНАТОБ

5 жовтня о 18.30. В опері Дж. Пуччіні "Богема", лібрето якої було написано на основі роману Анрі Мюрже – життя бідних мешканців Монмартра була опоетизував і порядком прикрашена. Герої опери – молоді, талановиті і бідні музиканти, поети, художники і філософи. Вони ведуть вільне життя, в якому є місце веселощам, творчості, перемогам, розчаруванням і, звичайно ж, коханню. У центрі сюжету опери  – історія любові ніжної і зворушливої швачки Мімі і захопленого поета Рудольфа, їх почуття контрастують вибуховим відносинам ревнивого художника Марселя і вітряної Мюзетти. Партитура опери сповнена яскравих виразних контрастів, звукоизобразительного епізодів і прекрасних вокальних партій, які вимагають від артистів ідеального володіння голосом і акторською майстерностю.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 5Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 5 Cxid OPERA/ХНАТОБ

6 жовтня о 18.30. Вистава "365" – перший в Україні та один з небагатьох в світі проектів, що поєднує в собі гармонійний сплав музики Антоніо Вівальді та Астора П'яццолли з сучасним пластичним театром. Вистава "365" – це спільний проект ХНАТОБу з відомим харківським незалежним театром "Прекрасні Квіти", який за своє недовге існування вже неодноразово представляв Україну на численних міжнародних фестивалях Європи та Латинської Америки. В основі сюжету – історія скрипаля, який відривається від батьківського гнізда і пізнає всі радощі і тяготи самостійного життя. Він зустрічає свою любов, проходить ряд труднощів на шляху до свого щастя і мимоволі стає спостерігачем картини життя сьогоднішнього суспільства. Вистава "365" говорить з глядачем на сучасній мові і на актуальні теми. Поєднуючи в собі елементи гротеску і сатири, спектакль зачіпає загальнолюдські проблеми, де кожен глядач зможе побачити віддзеркалення власної повсякденності. "Времена года" А. Вівальді та А. П'яццолли у виконанні камерного оркестру стануть тут лейтмотивом життя простих людей, з їх страхами, ілюзіями, фобіями і розчаруваннями. У фірмовому безсловесному жанрі "Прекрасних Квітів" через призму сюрреалізму будуть розкриті найбільш нагальні теми соціуму і просто окремої людини.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 6Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 6 Cxid OPERA/ХНАТОБ

7 жовтня о 18.30. Опері "Турандот" судилося стати останнім твором Дж. Пуччіні. Настільки насичених оркестрових і вокальних барв, справжнього східного колориту, яскравих, приголомшливих за драматичним напруженням хорових сцен немає ні в одній опері композитора. Але в ній залишається одне з головних особливостей його кращих творів – зіткнення сильних характерів. Байдужа, жорстока Турандот не може перемогти тендітну і вразливу Ліу, адже маленької рабинею рухає Любов, а великої принцесою – ненависть. З тієї ж причини стає переможцем і благородний Калаф – саме Любов дає йому хоробрість домагатися Турандот і сили пробачити її. У будь-який час актуальними залишаються і трагікомічні образи недалеких і боягузливих міністрів Пінг, Панг і Понга, амплуа яких запозичені лібретистами з італійської "комедії масок". Цікавий сюжет і неоднозначні персонажі, чудова музика і барвисте оформлення вистави роблять "Турандот" справжньою перлиною театрального репертуару.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 7Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 7 Cxid OPERA/ХНАТОБ


8 жовтня о 18.30. Романтичні образи одного з найбільших балетів в історії світової культури "Лебединого озера" Петра Чайковського захоплюють глядачів світу вже більше століття. Для Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка балет має особливе значення, адже саме цим класичним спектаклем відкривав свій перший сезон театр в далекому 1925 році. Балет, присвячений силі щирої любові, яка може перемогти злі чари і навіть саму смерть, вже давно став незаперечним символом досконалості, грації та танцювальної поезії.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 8Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 8 Cxid OPERA/ХНАТОБ


10 жовтня о 18.30. У центрі опери "Чіо-Чіо-Сан" Дж. Пуччіні – драма головної героїні, одна з найтрагічніших в світовому оперному репертуарі. Глядач стає свідком переродження по-дитячому наївною юної дівчини в зрілу жінку, для якої поняття честі і гордості понад власного життя. Нова постановка "Чіо-Чіо-Сан" відрізняється від попередніх трактувань поверненням до мови оригіналу: вперше на харківській сцені "Чіо-Чіо-Сан" виповнюється на італійській мові. Крім того, інше осмислення отримали деякі сцени опери та її візуальний ряд. Постановники (диригент, народний артист України Володимир Гаркуша, режисер поновлення Олексій Дугинов, художник, заслужений художник України Надія Швець) і виконавці зберегли пристрасть і ніжність героїв Пуччіні, намагаючись донести до серця глядача його схвильовані і прекрасні мелодії.

Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 9Фестиваль "СхідOPERA" 2017: фото 9 Cxid OPERA/ХНАТОБ

11 жовтня о 18.30. Завершить насичену програму фестивалю "Схід-опера 2017" грандіозний Гала-балет, в якому зірки балетної трупи Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка виконають шедеври класичної та номери сучасної хореографії.

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua - Telegram, Viber, Facebook, Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях